Sambal Sotong Mengabang

Tuesday, July 07, 2015
Semasa ke pasar terlihat sotong mengabang. Lalu terlintas dihati untuk mencuba rasa hidupan laut ini setelah sekian lama terlihat rakan sekerja seringkali membawanya ke tempat kerja. Disebabkan wife tidak pernah berkenalan dengan haiwan ini, saya telah mengambil keputusan untuk merehatkan dia dari berurusan di dapur.


Sejak dari pasar tadi saya telah memikirkan masakan yang sesuai untuk haiwan laut ini. Apa yang terbayang ialah masak sambal. Bila sebut tentang masak sambal ini, saya sejak kecil diperkenalkan oleh emak saya sebagai masak merah tetapi wife saya menyebutnya dengan masak sambal. Tidak mengapalah saya akan mengunakan istilah masak sambal di hadapannya. Setelah 20 minit berlalu siaplah masakan tersebut.


Tentang bagaimana saya memasak tidaklah pula terlintas dihati ini untuk mencoretkanya di sini. Tunggulah nanti bila saya tergerak hati untuk membuat blog resepi pula (memang tak buat punya). Setelah masakan tersebut diadili saya hanya mendapat 3 setengah bintang dari 4 bintang. Walaupun agak kecewa dengan pengadilan tersebut kerana terasa ia tidak diadili dengan dengan telus namun saya tetap menerimanya dengan hati yang pasrah. 

Sekian. Photo by Diri sendiri (Huzaini Hassan)

You Might Also Like

2 comments

Like us on Facebook

Flickr Images