Terkini: Selamat Datang

DIGITAL

Google akan bawakan Wi-Fi percuma ke Filipina

Semasa persidangan Google for Philippines yang kini sedang berlangsung di Filipina, Google telah mengumumkan bahawa ia akan mengembangkan program Google Station untuk memasukkan Filipina ke peta programnya.

Google Station menyediakan perkhidmatan hotspot Wi-Fi secara percuma ke kawasan penduduk di negara-negara membangun, seperti stesen bas dan lapangan terbang. Negara-negara dalam program Google Station termasuk India, Mexico, Indonesia, Nigeria, Thailand, dan sekarang, Filipina.

Ketua inisiatif “Next Billion Users”Google, Mahesh Bhalerao, mengumumkan perkhidmatan WiFi awam percuma , Google Station, akan mula dilancarkan di Filipina pada Februari ini.

Perkhidmatan tersebut akan boleh didapati di 50 lokasi permulaannya di seluruh Luzon, Visayas, dan Mindanao, pada masa yang sama Bhalerao turut menyatakan bahawa mereka juga mempunyai rancangan untuk mengembangkan perkhidmatan tersebut ke seluruh kepulauan dari kawasan pendalaman sehingga kawasan kepadatan tinggi.

Google Station membenarkan warga Filipina dari Luzon, Visayas dan Mindanao berhubung dengan internet yang berkualiti tinggi. Google Station akan dibangunkan di lebih daripada lima puluh lokasi menjelang akhir bulan ini, ”


Mahesh Bhalerao,
Pengarah Global Perkongsian Pengguna Billion Next Google
dalam Forum Google untuk Filipina di Parañaque City

Google Station mula kali dilancarkan pada 2017 di Indonesia, sebelum beralih ke 4 negara lain termasuk Mexico dan India. Filipina kini akan menjadi negara ke-6 untuk menikmati perkhidmatan Google Station.

Google telah bekerjasama dengan PDLT dan Smart untuk melancarkan WiFi dengan menyediakan nasihat perisian dan perkakasan untuk menukar sambungan fiber optik ke WiFi. Google juga mengumumkan Unilever sebagai rakan iklan pertama mereka kerana sudah tentu akan ada iklan.

Bagi menjadikan ia bermenafaat bagi semua pihak pengguna akan mendapat sesi 30 minit internet percuma, dan selepas itu mereka akan terpaksa mendaftar semula.

Info

Pada 2016 Google telah mengumumkan inisiatif Wi-Fi awam baru yang dipanggil Google Station, menjanjikan “Wi-Fi pantas untuk semua orang.” Platform ini adalah lanjutan kerja yang dilakukan di India yang menyediakan Wi-Fi kepada berjuta-juta pengguna di stesen kereta api dengan kerjasama RailTel dan Keretapi India, dan Google bercita-cita melakukan perkara serupa di seluruh dunia.

Google Station melihat percubaan syarikat untuk memperluaskan perkongsian itu di mana-mana sahaja yang anda boleh fikirkan seperti kafe, pusat membeli-belah dan sebagainya akan dapat bekerjasama dengan Google untuk menubuhkan Wi-Fi yang berkualiti tinggi, selamat, mudah diakses dengan masalah yang minimum. Mereka akan dapat mendapat keuntungan hotspot Google Station dalam pelbagai cara, termasuk yuran akses dan iklan, atau mereka boleh menjadikanya percuma.

Related posts
DIGITAL

Pakej 5G Rahmah: Maxis tawarkan rebat dan data lebih mampu milik

DIGITAL

Teknologi AI dan fungsinya

DIGITAL

Sejarah ChatGpt

DIGITAL

Maksud ChatGPT dan fungsinya

Leave a Reply

Worth reading...
Google+ Ditamatkan Pada April 2019