Terkini: Selamat Datang

DIGITAL

Perkongsian Unifi Mobile-Celcom Luaskan Lagi Liputan

Pelanggan-pelanggan Unifi Mobile tidak lama lagi akan dapat menikmati liputan 4G LTE yang lebih luas dan menyeluruh ini adalah kerana anak syarikat TM iaitu Webe Digital telah mengumumkan perjanjian perkongsian rangkaian baru dengan Celcom. Di samping pengaturan perayauan domestik yang sedia ada, Celcom akan menyediakan telekomunikasi dengan perantauan domestik 4G dan perkhidmatan MOCN (Multi-Operator Core Network) untuk jangka masa tempoh 3 tahun.

Pengumuman itu telah dibuat melalui Bursa Malaysia baru-baru ini. Dengan pemberian 4G MOCN kepada Celcom ia akan membolehkan TM menikmati perkhidmatan secara pukal 2G / 3G / 4G dengan menyeluruh. Dinyatakan juga bahawa nilai pemberian 4G MOCN akan ditentukan melalui penggunaan dan pada kadar seperti yang terkandung dalam pemberian MOCN 4G.

MOCN 4G adalah teknologi perkongsian rangkaian alternatif yang melengkapi perkhidmatan Perantauan Domestik 2G dan 3G yang sedia ada yang disediakan oleh Celcom. Ini akan memperluaskan lagi liputan 4G LTE Unifi Mobile yang agak terhad pada masa sekarang.

Unifi Mobile selama ini memisahkan kuota data berdasarkan penggunaan rangkaian 4G dan 3G. Unifi Mobile hanya mampu membuat tawaran data tidak terhad kepada rangkaian 4G sahaja dan bukannya pada 3G kerana ia akan menanggung kos yang lebih banyak kepada mereka jika terdapat lebih banyak penggunaan melalui rangkaian Celcom.

Related posts
DIGITAL

Pakej 5G Rahmah: Maxis tawarkan rebat dan data lebih mampu milik

DIGITAL

Teknologi AI dan fungsinya

DIGITAL

Sejarah ChatGpt

DIGITAL

Maksud ChatGPT dan fungsinya

Leave a Reply