Terkini: Selamat Datang

DIGITAL

Sony Xperia 1 Paparan 4K Yang Agak Panjang.

Di sebalik perlumbaan Samsung, Huawei, Xiaomi dan banyak pengeluar telefon lain memperkenalkan model terbaru telefon pintar mereka, Sony juga tidak melepaskan peluang melalui Mobile World Congress 2019 minggu ini untuk memperkenalkan telefon pintar terbarunya untuk 2019.

Syarikat teknologi Jepun tersebut telah mengalami kemerosotan jualan telefon pintarnya sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun kini Sony cuba bangkit dengan memperkenalkan beberapa model telefon pintar khasnya model Sony Xperia 1 dengan harapan ia mampu memperbaiki prestasi syarikat mereka.

Pada kali ini Sony telah menggugurkan Huruf XZ dari model telefon pintar spesifikasi tinggi mereka tidak seperti tahun lepas dengan Model XZ3 sebaliknya menggantikan dengan no 1. Mungkin menimbulkan sedikit kekeliruan bagi peminat-peminatnya yang meramalkan model XZ4 bagi tahun 2019 ini.

Fokus utama Sony dengan Xperia 1 adalah dari segi hiburan dan kandungan. Telefon ini dilengkapi dengan paparan 4K OLED 3840×1644 6.5-inci yang menyokong HDR10. Resolusi itu kelihatan pelik, itu adalah kerana paparan Xperia 1 menggunakan nisbah aspek 21: 9. Lantaran itu menjadikan Xperia 1 Sony dengan format yang lebih “anggun” untuk menonton filem, bermain permainan dan dalam melakukan pelbagai tugasan dengan serentak.

Xperia 1 kelihatan luarbiasa tinggi dengan ketinggian hampir 8mm lebih tinggi daripada Apple XS Max atau Samsung Galaxy S10 Plus baru. Menimbulkan sedikit masalah apabila di masukkan kedalam poket seluar kerana saiz yang Panjang. Sesetengah orang mungkin mengalami masalah untuk menggunakan peranti tersebut dengan sebelah tangan.

Dengan skrin Xperia 1 adalah 6.5 “ Sony Xperia 1 juga menggunakan kaca untuk kedua-dua bahagian depan dan belakang, yang dilindungi oleh Gorilla Glass 6. Ia juga berbingkai logam yang dipasang dengan kemas rasa dan kelihatan lebih premium.

Menurut Sony, paparan ini menawarkan penghasilan warna-warna yang tepat dan nisbah kontras yang tinggi sebanyak 1,000,000: 1. Dengan skrin 21: 9 yang lebih tinggi, Xperia 1 menawarkan lebih banyak ruang untuk kerja-kerja pelbagai tugasan dengan serentak, kerana paparan yang lebih luas dan besar  mencukupi untuk melihat dua tetingkap aplikasi sambil menunjukkan papan kekunci pada skrin.

Untuk pengalaman menonton video dengan lebih baik, Xperia 1 juga turut peningkatan Dolby Atmos speaker stereonya. Sony juga menambah bahawa penalaan bunyi pada Xperia 1 telah dibangunkan bersama-sama dengan Sony Pictures Entertainment untuk memastikan pengalaman tontonan mudah alih adalah memuaskan.

Di bahagian dalam anda akan menemui chipset Qualcomm Snapdragon 855 terkini, jadi anda akan menikmati semua manfaat pemproses terkini dengan 6GB RAM. Manakala storan dalamannya didatangkan dengan 64GB dan 128GB dan masih boleh dipertingkatkan melalui menambahan kad microSD. Telefon ini juga mempunyai NFC dan Bluetooth 5.0.

Xperia 1 akan mempunyai pilihan warna hitam, kelabu, putih atau ungu untuk dipilih. Xperia 1 tidak mempunyai headphone jack 3.5mm, tetapi ia kalis air dan debu IP68, jadi anda tak perlu bimbang tertumpah air ketika makan bersamanya  atau terjatuh dalam gelas ketika berselfie dengan makanan kegemaran anda.

Terdapat pengimbas cap jari pada Xperia 1 tetapi ia dibina ke sisi telefon bimbit di sebelah kanan dan tidak ada teknologi pengimbas cap jari di skrin di sini. Sekiranya anda seorang yang kidal mungkin anda sedikit kecewa kerana reka bentuk sebegini lebih mesra kepada pengguna tangan kanan.

Bateri   Xperia 1 adalah hanya 3330mAh, jika dibandingkan dengan saiz paparan yang besar serta kemampuan 4K telefon ini menjadikan ia seolah-olah tidak berpadanan. Agak berbeza dengan pengeluar-pengeluar telefon lain yang memperlihatkan peningkatan saiz bateri pada model-model terbaru mereka.

Selain itu, Xperia 1 dilengkapi dengan tiga kamera 12 megapiksel: kanta 26mm lebar dengan f / 1.6 aperture, lensa telephoto 52mm, dan kanta ultra-lebar 16mm. Kanta luas dan telefoto menyokong penstabilan imej optik. Sony menawarkan autofocus yang lebih baik, sehingga merakam 10fps burst

Mod “Cinema Pro” membolehkan ia merakam video 4K HDR pada 24fps seperti filem, manakala mod gerakan ultra-perlahan membolehkan ia merakam klip pendek sehingga 960fps pada 1080p.

Kelihatan menarik dan tidak peliklah kerana Sony sememangnya pengeluar kamera dan sensor mempunyai kredibiliti di dalam pengimejan sehinggakan kebanyakkan pengeluar-pengeluar telefon dan kamera lain bergantung kepada sensornya bagi menghasilkan produk yang terbaik.

Belum dapat diketahui bila  Sony Xperia 1 akan dijual, tetapi ia dijangka pada suku tahun kedua sekitar  April-Jun. Harga di UK ditetapkan pada £ 849, kira-kira RM4541.07 menjadikannya jauh lebih mahal daripada Xperia XZ3, yang berharga  £ 699 semasa pelancarannya dahulu.

Related posts
DIGITAL

Pakej 5G Rahmah: Maxis tawarkan rebat dan data lebih mampu milik

DIGITAL

Teknologi AI dan fungsinya

DIGITAL

Sejarah ChatGpt

DIGITAL

Maksud ChatGPT dan fungsinya

Leave a Reply